ROBITA TERPUKAU DEK MAGIS CIKGU

Pada bulan lepas, tim PJS Melaka melawat sekolah yang sangat hebat dan bukan calang-calang sekolahnya kerana ini merupakan sekolah kluster Pandu Puteri. Wah… Inilah dia Sekolah Kebangsaan Chenderah.

Tim PJS mahu kongsikan sedikit info mengenai Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM). Persatuan ini ditubuhkan secara rasminya dalam tahun 1917 apabila ia didaftarkan di Calcutta tetapi Pusat Pentadbirannya ialah di Singapura, sehingga tahun 1956. Ibu Pejabat Kebangsaan kini terletak di Wisma Pandu Puteri, Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur sejak tahun 1957. Hah.. Asas Pandu Puteri sebenarnya sama seperti Pengakap tetapi Pandu Puteri khas untuk pelajar perempuan sahaja.

Untuk pengetahuan Blinkers, SK Chenderah juga telah menghantar wakil Malaysia bagi program perkhemahan di Australia. Wah! Untungnya para pelajar yang dapat menyertai program tersebut.. Tahniah Tim PJS ucapkan di atas kejayaan yang telah dikecapi dan semoga terus berjaya lagi.

Namun begitu, bukan hanya sekadar ko-kurikulum yang perlu gempak. Tetapi akedemik juga perlu mantap. Hebat dari segi ko-kurikulum tidak membantu markah akademik yang kurang ya.. Jadi para pelajar perlu bijak untuk mengatur masa.. Contohnya jika ada waktu yang terluang cubalah selak 1 atau 2 helaian buku dari apa-apa jenis bacaan dan bukan hanya berborak dan termenung gigit kuku menunggu cikgu datang masuk ke kelas sementara subjek seterusnya.

Bacalah buku kerana dengan membaca, banyak yang boleh kita ketahui berbanding kita bercakap. Tetapi pasti kita nampak segak dan pandai jika kita banyak membaca dan mampu bercakap dengan penuh berwibawa dengan imu di dada.

Tim PJS mengucapkan terima kasih kepada pihak SK Chenderah yang menjemput Robita bersama-sama menghiburkan para pelajar bagi Program Pelancaran NILAM. Terima kasih kerana menyokong dan menggalakkan para pelajar untuk mengikuti Program NILAM yang sangat bermanfaat kepada generasi masa sekarang khususnya. Selamat maju jaya SK Chenderah. Yeaaaayyyyy!!!! Sampai jumpa lagi, Robita rindu pada semua.

Komen
%d bloggers like this: