10 PERPUSTAKAAN SUPER UNIK DI SELURUH DUNIA. NOMBOR 9 BUATKAN ANDA TABIK SPRING!

Tahukah Blinkers, perpustakaan merupakan sebuah bangunan yang menyimpan pelbagai khazanah dunia dengan beratus-ratus koleksi sumber maklumat. Bagi Blinkers yang gila buku, sememangnya satu hari tidak cukup untuk meluangkan masa di perpustakaan kerana terlalu banyak buku yang tersusun rapi menanti diambil dan dibuka sebelum pembacanya dibawa meneroka dan mengembara dunia ilmu! Sebuah perpustakaan yang selesa akan membuatkan lebih ramai pembaca buku dapat meluangkan masa dengan tenang dikelilingi segala macam buku! Tim PJS BLINK juga sudah melihat beratus-ratus perpustakaan di sekolah seluruh Malaysia. Ini pula antara 10 perpustakaan seluruh dunia yang super unik!

1. Perpustakaan Bandar Stuttgart – Stuttgart, Jerman

Perpustakaan ini telah direka oleh seorang arkitek bernama Korea Eun Young Yi, dan dibuka pada tahun 2011 untuk mengumpulkan penduduk tempatan, peminat buku, dan arkitek. Perpustakaan ini mempunyai dua warna Rubik’s Cube, dan dikenali sebagai penjara blok berbentuk buku, selain persekitaran yang kurang terbuka. Namun demikian, dengan adanya corong tangga menghubungkan aras buku menuju ke bahagian berserta ruang tempat duduk yang selesa tersembunyi, ia kelihatan lebih seperti syurga kepada para pencinta buku.

2. Perpustakaan Awam Taipei – Beitou, Taiwan

Sistem Perpustakaan Awam Taipei, cawangan Beitou merupakan bangunan pertama di Taiwan yang menerima penarafan EEWH yang paling tinggi – Kedudukan berlian – menjadikannya bangunan yang paling peka terhadap alam sekitar di negara ini. Perpustakaan ini dibina daripada kayu hutan yang diurus secara mampan, malah perpustakaan ini juga menggunakan sel-sel fotovoltaik untuk menjana kuasa, mempunyai lapisan penebat 20 sentimeter tanah di atas bumbung, dan menggunakan air hujan yang dikumpul untuk mengepam tandas. Paling penting, mereka mempunyai buku!

3. Perpustakaan Pusat – Amsterdam, Belanda

Perpustakaan Pusat Amsterdam, adalah perpustakaan terbesar di Belanda dengan keluasan 28,000 meter persegi. Apa yang unik tentang perpustakaan ini ialah sistem pemanasan sumber tanah ditambah pula dengan jentera tenaga wap yang sangat berkesan bagi menyerap udara atmosfera untuk penyejukan. Di samping itu, ada juga bumbung panel solar, bahan-bahan bangunan mampan dan Jangka Panjang Sistem Storan Tenaga, membuatkan Perpustakaan Pusat ini sebagai bangunan paling mesra alam di Amsterdam.

4. Trinity College Bilik Long – Dublin, Ireland

Siapa sangka Universiti tertua di Ireland, Trinity College, juga merupakan lokasi perpustakaan terbesar di Ireland. Koleksi buku tertua dan jarang ditemui ditempatkan di sebuah bilik yang dipanggil sebagai ‘Long Room’; satu ruang yang terbesar di dunia dengan lebih daripada 200,000 jilid dipelihara di dalamnya. Selain terkenal kerana menempatkan salah satu lambang kebangsaan Ireland, ‘Long Room’ juga pernah menjadi tajuk utama berita kerana menyediakan khidmat sebagai inspirasi “tidak rasmi” untuk Arkib Jedi dalam Star Wars, Episode II: Attack of the Clones.

5. Biara St. Catherine – South Sinai, Mesir

Perpustakaan tertua ini masih terus dikendalikan di dunia. Biara St. Catherine telah wujud sejak mula dibina oleh pemerintah zaman Maharaja Byzantine Justinian I, sekitar 564 Masihi. Perpustakaan ini kini mempunyai lebih daripada 3,000 manuskrip agama dan pendidikan dan kira-kira 8,000 buku yang dicetak, termasuk edisi pertama Homer dan Plato.

6. Library Book Picture – Iwaki City, Jepun

Dibina pada tahun 2005, Library Book Picture memberikan kanak-kanak prasekolah Iwaki, Fukushima, ruang mereka yang tersendiri. Pengasas kepada perpustakaan tradisional ini, memberi kebebasan kepada arkitek, Tadao Ando untuk mewujudkan ruang yang akan menarik minat kanak-kanak ke perpustakaan. Satu-satunya arahan yang diberikan hanyalah untuk memastikan muka buku itu kelihatan. Hasil binaan berdinding kaca itu akhirnya disambut dengan meriah sebagai paradigma baru dalam ruang pendidikan di Jepun, dan sebagai karya seni bina.

7. Royal Grammar School Chained Library – Guildford, England

Ditubuhkan pada awal 1500-an, Royal Grammar School Chained Library masih mengamalkan perantaian buku ke rak bagi beberapa bahagian rak buku. Sistem amalan ini membolehkan buku penting atau berguna diletakkan di kawasan umum untuk penelitian awam dan bukannya dikunci. Perpustakaan ini juga mempunyai koleksi buku yang bertarikh lewat tahun 1400an, termasuk dua edisi awal Sir Isaac Newton Principia.

8. Perpustakaan Awam Boston – Boston, Amerika Syarikat

Dibuka pada tahun 1848, Perpustakaan Awam Boston ialah perpustakaan kedua terbesar di Amerika Syarikat, dengan koleksi buku lebih dari 24 juta naskhah. Perpustakaan awam pertama ini juga merupakan perpustakaan yang terbuka secara percuma untuk semua dan yang pertama mengaktifkan sistem pinjaman buku kepada pelawat.

9. Kelab Membaca 2000 – Manila, Filipina

Sumber Gambar: Cik Ma. Patricia Nabong

Kelab Membaca 2000 bermula apabila Hernando Guanlao – dikenali sebagai Nanie – berusaha mencari jalan untuk menghormati memori ibu bapanya, yang menerapkan budaya membaca. Beliau meletakkan koleksi buku teks lama sendiri di luar rumahnya di Manila untuk melihat sekiranya ada orang yang akan tertarik untuk meminjam. Rupa-rupanya memang ada yang berminat untuk meminjam! 12 tahun kemudian, perpustakaan Nanie berkembang dan mengandungi ruang yang mengumpulkan sekitar 2500 buah buku. Nanie sendiri menjalankan perkhidmatan “Basikal buku” dengan cara menyampaikan bahan bacaan kepada masyarakat paling miskin di Manila.

10. Library of Congress – Washington, DC, Amerika Syarikat

Sumber Gambar: https://www.flickr.com/photos/maveric2003/

Perpustakaan Awam McAllen ini mungkin merupakan perpustakaan satu tingkat yang terbesar di negara ini, tetapi Perpustakaan Kongres di Washington, DC ialah perpustakaan terbesar di dunia dengan lebih 151.800.000 bahan bacaan ditempatkan di atas rak buku sepanjang 838 batu. Paling unik, perpustakaan ini juga mempunyai koleksi buku terkecil – 1/25 “x 1/25” salinan Old King Cole, iaitu muka suratnya hanya boleh diselak dengan menggunakan jarum.

Sumber: https://matadornetwork.com/trips/15-super-unique-libraries-around-the-world-pics/

Komen
%d bloggers like this: